för smart för sitt eget bästa


Lillebror ger oss ständig huvudvärk med sitt klättrande, han klättrar på allt han kommer över. Skulle man tex glömma att säkra en köksstol så kan man vara rätt säker på att han några minuter senare skriker förtjust när han besegrat mount köksbord. Vilket inte är bra när man har ett väldigt litet förstånd runt riskbedömning och konsekvensanalys.

Nu har problemet nått nya höjder, eller Lillebror har. Inte ens 1,5 år gammal har han räknat ut att han är stark nog att flytta en pall precis vart som helst och att pallen öppnar helt nya möjligheter.

Pallen måste ut. Det är antingen det eller barnsäkra allt upp till två meters höjd. Eller möjligen dags att satsa på den där barnhagen.

—–

Stjärnspelets uppföljning och avslut

Jag har ju inte riktigt återkommit i frågan om vårt belöningssystem för att lyckas förändra några mindre önskvärda grejor som fingersugning och problem med påklädningen på morgonen.

Enklast sammanfattar man det nog;

Succé – inledningsvis var hela saken spännande och i nån dryg vecka var genomgången och stjärnutdelningen kvällens höjdpunkt. Allt utom fingersugning blev dessutom genast bättre.

Inflation – efter ett tag försvann såklart nyhetens behag och även om vi alltså fick ganska bra resultat så kom vi inte runt fingersugandet (som tandläkaren varit mycket angelägen om att få slut på). Det blev liksom så många positiva förstärkningar runt det som gick bra att det viktigaste drunknade.

Förvirring – fyra olika premier och fyra olika beteenden som kunde ge premier var en aning mastigt.

MEN kläderna funkar, hon har blivit bättre på att vara försiktig med lillebror och matbordssituationen är mycket bättre. Så nu ligger det stora systemet på is och vi jobbar bara med belöningar med jämna mellanrum när Storasyster sköter fingersugandet (och låter bli att ersätta med Lillebrors nappar…) och faktiskt – succé där också.

Så om man skall sammanfatta kort – belöningssystem funkar men håll det enkelt och jobba med ett eller ett par saker i taget.

Ett svar till “för smart för sitt eget bästa

  1. Gött! Jag hade så när glömt av det där. Jag SKA testa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s