tandläkaren


Att gå till tandläkaren med en treåring som, när det är dags för tandborstning, ibland kan få för sig att sprotta, fräsa, gråta, skrika och sprattla som en nyfångad abborre, kändes som en potentiell katastrofsituation.

Inget kunde vara mer fel, visade det sig. Storasyster somnade i bilen på väg dit men vaknade med ett ryck när jag ängsligt väckte henne och förklarade att vi nu var framme vid tandläkaren. Hon var ivrig att komma ur bilen och in till tandläkaren. Hon till och med frågade flera gånger om när vi skulle få komma in till den försenade tandläkaren. Och när vi blev inkallade charmade hon varenda tandsköterska på folktandvården med sina skuttande steg och glada hälsningar.

Väl inne hos tandläkaren hoppade hon upp i stolen, la sig tillrätta och gapade stort utan minsta förhandling. Undersökningen gick som en dans och den riktigt pedagogiska tandläkaren förklarade att hon hade många duktiga barn men att Storasyster nog var den duktigaste någonsin. Jag som själv får kämpa en patetisk kamp mot min tandläkarolust (det är inte så mycket skräck som ovilja) i åratal för att förmå mig att boka en tid var helt förbluffad. Nu har hon ju inte så många jobbiga tandläkarminnen och absurda räkningar att relatera till men ändå, jag var mycket imponerad.

Sen kom en mindre rolig nyhet. Det här..

fingrar

..är inte bra. BVC´s kompetens på tänder är tydligen inte helt hundra. Vi har fått reda på att tvåfingersugen inte alls är så illa som vare sig napp eller tumme men fel, fel, fel! Storasysters bett är ingen katastrof men tandläkaren svävade inte på målet – sugandet måste avslutas nu! Inte så kul med tanke på att det är Storasysters stora trygghetsskapare. Men ingen återvändo, bara att ta kampen. Några bra tips från er som jobbat med napp-, tumme-, fingeravvänjning???

Nåt helt annat. Du har kanske redan sett klippet men jag tycker Soran Ismail (blogg) är en rolig och fantastiskt skärpt kille och han levererar ett angeläget budskap (videoklipp). Hans talang och budskap förtjänar att lyftas fram, tom på en oansenlig blogg som den här.

Annonser

7 svar till “tandläkaren

 1. Duktig tjej. Eller vad säger man.

  Selma är inte heller glad för att borsta tänderna men med denna solskenshistoria (och liknande med vår storebror i huset) så hoppas jag på något snarlikt då Selma skall besöka tandläkaren i Sverige i december. Och då skall hon också ge nappen till tomten…fast det håller hon inte med om…

  Kram

 2. Vi körde med napp. Det gjorde att det var lättare att avsluta. Dottern hade ju blivit övertalad om att ge bort sina nappar när hon fyllde tre, men redan innan det hände ville hon sälja sina nappar till leksaksaffären. Så vi åkte dit, hon valde ut en leksak och betalade själv i kassan med alla sina nappar. Sedan dess har hon varit nappfri och inte pratat om det mer. Detta hände nån månad innan treårsdagen.

 3. pappabloggen2

  hmm, vi som ar så nöjda med att vi aldrig började med napp… inte lika nöjda nu.

 4. Hej! Jag har nog aldrig sagt något här tidigare men tänkte testa nu. Jag hade nog inte gjort det (slutat) på grund av en människas åsikt, även om det är en tandläkare.
  Men det beror kanske på vad man har för erfarenheter själv med tandläkare, nappar, tumsugning, tandställningar?
  Men nu verkar ju Storasyster ta detta riktigt bra så det är det ju lugnt!

  För övrigt gillar jag bloggen o började följa när Storasyster var nyfödd och när jag nu hittade denna tog det ett tag innan jag fattade att det var samma tjej! Så tack för att vi får hänga med i vad som händer.

 5. Kan ni inte förhandla lite med Storasyster? Säga att suga på fingrarna får du göra när du ska sova, inte under dagen. Klarar hon det får hon sen en fin present som hon kan välja själv. I nästa etapp kan hon föröka sluta även då hon ska sova. Det viktigaste i det hela är att hon får vara med och bestämma (och förhandla).

  Min tanke bakom är att det kan kanske vara svårt att tvärt sluta helt med något som för henne verkar vara en stor trygghet och som skapar ett lugn. Kan ju bli en grym kamp som är jobbigare än att senare i livet ha tandställning.

  Hur ni än beslutar så önskar jag er stort lycka till!

 6. pappabloggen2

  Vi tänkte så till att börja med men BVC tyckte att det blir för svårt för en 3-åring att hantera. Men positiv förstärkning är nog helt rätt, vi jobbar med en liten present varannan – var tredje dag o säger att hon varit superduktig med fingrarna oavsett hur det faktiskt funkat.

 7. Ping: man skall inte ropa hej « Pappabloggen två

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s