föräldramöte


Vi har Storasyster på ett bra dagis, hon trivs fantastiskt bra och vi känner oss trygga med att ha henne där.

Men föräldramötena blir alltid konstiga. Jag vet inte vad det beror på. Fröknarna anstränger sig för att det skall bli bra och föräldrarna vill också väl. Men det blir alltid stelt och konstigt, det är som att två stycken plus blir ett stycken minus.

Och det leder till oerhört märkliga diskussioner. Idag fick vi veta allt om den pedagogiska planen som verkar bra på alla sätt. Ett återkommande inslag är att barnen skall få mångkulturella insikter. Afrika är tema och studieobjekt (Afrika som fö refererades till som ett väldigt stort land men många olika folkslag och kulturer). Funkar utmärkt tycker jag, Storasyster kommer hem och rapporterar storögt om Afrika och är intresserad.

Föräldramötet tog dock skruv för mig när diskussionen handlade om hur vi kan öka den kulturella mångfalden för våra dagisbarn (0-3 år) som bor i ett område där i princip alla har svenska som modersmål och knäckebröd på bordet. Ett förslag/fråga var ”kan dom inte  få träffa fler andra kulturer?” och svaret blev ”men vi har ju X” där X står för en helhärlig kvinna/barnskötare med icke-svensk bakgrund. Inte nog med att det verkar lite tokigt att tycka att en person kan agera alibi för samtliga jordens kulturer, X satt dessutom med i församlingen. Jag skruvade lite på mig. Jag var nog inte ensam om det. Sen kom det – det ultimata förslaget – ”om nån känner en sån…” (tror det var så det uttrycktes) ”..så kan väl den få komma hit”. Jahaja, då kan väl en sån där [invandrare?!] få komma till dagis så att våra 2-åringar kan känna på´n??? Kanske mata den?!

Som sagt, det är inte dagis eller föräldrarna det är fel på, det är kombo’n som blir knasig på nåt sätt och leder till märkliga diskussioner som den ovan.

Annonser

5 svar till “föräldramöte

 1. Det där med pinsamma föräldramöten kan nog alla känna igen. Man har nåt gemensamt med alla men ändå inget gemensamt med någon. Man ska diskutera det mest personliga och privata man har, nämligen sitt barn, men vill ändå inte lämna ut sitt innersta. Det där med att möta främmande kulturer i 0-3-årsåldern går nog inte att pressa fram på dagis, om ni inte bor i en lite större stad förstås. Då kan man ju alltid ordna utbyte med ett dagis i en mindre segregerad stadsdel. Ha ett ”vändagis” t ex.
  Skrattade inombords både åt ”landet” Afrika och ”om nån känner en sån…” . Förstår att du inte ville sticka ut hakan och opponera dig, det hade nog jag gjort på den tiden det begav sig, (och så hade jag bekräftat bilden av den där jobbiga mamman som alltid måste göra sig märkvärdig ;-))
  Som avslutning vill jag gärna tipsa dig om det Digitala Rosa Bandet! Fungerar som ett digitalt brevmärke och kostar bara 20:- för en hel månad. Kolla på http://www.digitalarosabandet.se

 2. Hejsan.
  Provar att kommentera igen, inte funkat för mig innan. Följde förra bloggen flitigt men nu har jag inte kunnat maila om lösen för att mailen bara studsar tillbaka =(.

  Den där diskussionen hade de när jag gick på högstadiet också, då var det ännu märkligare och vi elever bara satt och gapade. Ju mer man anstränger sig för att det ska bli naturligt med mixade kulturer desto märkligare verkar det bli. Barn löser väl sånt själva på nåt vis?

 3. Härligt. Kanske skulle köra in Tintin i Kongo som kurslitteratur 🙂

  Men jag förstår situationen. Ibland blir små saker så stora. Och tvärtom.

  Tänk en gång var dagis ett ställe där barnen kunde leka när föräldrarna jobbade. Och föräldrarna hade ansvar för uppfostran.

 4. pappabloggen2

  Katinka – vändagis, hmm. Bortsett från att det kanske känns lite pretentiöst i den åldern så är det ingen dum idé!

  Sandra – mailat dig istället

  IP – haha, håller med!

 5. Tänkte precis tipsa om det som Katinka sa: en vänförskola! Ni bor väl i Malmö, eller är det Lund? Så det borde ju inte vara något problem att hitta en mångkulturell förskola!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s