lillebror är en del av det kristna samhället


Eller om man vill – han är numera döpt.

I lördags var det dop i en sanslöst söt liten kyrka i en lika liten by i en stor skog.

Storasyster döptes hemma och med en präst som är god vän till familjen. Två väldigt olika upplevelser men båda dopen har varit vackra och mycket glada tillställningar. Det går inte att vara oberörd vid såna tillfällen (vilket väl inte heller är ett självändamål).

Men samtidigt känns det lite lustigt när man själv inte är kristen, inte i någon större utsträckning iaf. Dopet blir lite hyckleri när man själv läser texter som tilltalar en gud som jag mycket mer tvivlar till än tror på. Jag tror iofs världen hade mått jättebra av att fler delade de grundläggande kristna värderingarna men det räcker liksom inte riktigt till för att ta bort känslan av en oärlig handling.

Dock – det måste vara bättre att både lillebror och storasyster får chansen att bestämma själva om de vill konfirmera sig. Jag hoppade själv, förmodligen mest av lättja men också pga de där tvivlen.

Annonser

2 responses to “lillebror är en del av det kristna samhället

  1. Grattis till namngivningen! De där tvivlen gjorde att min käre sambo hamnade i en något hetsig diskussion med vår präst angående korståg, morden i Knutby samt en och annan häxa på bål. Hade en svag rädsla att prästen skulle dränka Eric i dopfunten men det där med syndernas förlåtelse verkar i alla fall gälla i kyrkan vi döpte i. Slutet gott allting gott ;). Kram M

  2. Alltså, man får konfirmeras även om man inte döptes som barn. Man döps då innan själva konfirmationen. Borde de inte få välja även ”upptagandet i församlingen” själva?

    /Döpt och konfirmerad vid 15 års ålder men gick ur svenska kyrkan för några år sedan. Hängiven humanist och ateist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s