management by fear


Häromdagen var pappan och stora fisen på ICA. Hon har svårt med avdelningen för lösgodis och kan stå där i flera minuter och bara beundra alla varianter, väl medveten om att man inte får röra. Likaså denna gång, jag försökte i vanlig ordning övertala om att vi borde gå vidare till de spännande grönsakerna varpå hon kobrasnabbt hugger en karamell, stoppar i munnen och (troligen utan att tugga en enda gång) sväljer den. Listigt, svårt att återkalla det tilltaget.

Väl hemma pratar vi om det runt matbordet och jag förklarar på ett (jag vet!) tveksamt pedagogiskt sätt att så får man inte göra och att man kan bli tagen av polisen som sätter en i fängelse. Svaret som kommer från en dödligt uppriktigt 2,5 år gammal tjej: ”NU blir jag jätteledsen” (ser ut att börja gråta).

icaPå väg in på ICA, frestelserna är många. Varför är dessa maskiner över huvud tillåtna? Man får ju inte göra reklam i tv som är direkt riktad till barn.. ?! Lyckligvis har hon inte riktigt fattat att dom med ganska enkla medel kan fås medgörliga och faktiskt släppa ut någon av de där skatterna innaför glaset.

Annonser

2 responses to “management by fear

  1. Mallisvännerna

    Som förälder överlever man inte utan att ibland få ta till både hot och mutor…! Vet mycket väl att experterna säger ajabaja till hot och mutor…..men i ärlighetens namn undrar jag vem som INTE tagit till dessa metoder någon gång….?? Tror att de flesta föräldrar känner att de ibland använder tvivelaktiga (enligt experterna) pedagogiska metoder (jag själv inräknad för jag är absolut ingen perfekt förälder). Att uppfostra sina barn (i enlighet med alla experters pekpinnar) är nog det svåraste som finns och de flesta föräldrar gör nog sitt allra bästa (trots hot och mutor!) och så länge barnen överöses med kärlek växer de troligen upp till goda medborgare ändå. All respekt till tappert kämpande småbarnsföräldrar i vardagen! 🙂

  2. pappabloggen2

    Word! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s